diabetische maculopathie


diabetische maculopathie 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg; specialistisch)

aantasting van het netvlies, met name van de centrale zone daarvan, als gevolg van diabetes (suikerziekte)

Algemene voorbeelden


Diabetische maculopathie treft vooral de macula (centrale zone van het netvlies), die zorgt voor het precisiezicht. Men onderscheidt twee soorten maculopathie. De oedemateuze maculopathie: het oedeem in de macula is merkbaar aan een verdikking van de macula of aan exsudaten (kleine vetafzettingen die initieel te wijten zijn aan microaneurysma's). Ischemische maculopathie is te wijten aan een ontoereikende bloedvoorziening in de macula, waardoor de werking ervan wordt verstoord of onmogelijk gemaakt.

https://www.braille.be/nl/documentatie/oogaandoeningen/diabetische-maculopathie,

De oogarts meet de gezichtsscherpte (verte- en leeszicht). Er wordt een controle uitgevoerd van de functie van het centraal deel van het netvlies aan de hand van een zogenaamd Amsler-rooster [...]. Wanneer je de centrale stip in het rooster fixeert, moeten de vierkantjes hierrond mooi recht en regelmatig voorkomen. Bij vervorming van het patroon wijst dit op mogelijke centrale netvliesaantasting. Deze schijnbaar heel eenvoudige test is heel gevoelig om centrale netvliesaantasting op te sporen (zogenaamde diabetische maculo-pathie). Verder worden de oogdruk gemeten (voor het opsporen van glaucoom).

http://www.diabetes-vdv.be/Diabetes-Info-Magazine/Diabetes-Info-Magazine-2001/Diabetes-Info-Mei-Jun-2001/Bij-de-oogarts.htm,